Drewniany blat kuchenny - Konserwacja drewna krok po kroku

 

 

Blat to obowiązkowy element w każdej kuchni, który często świadczy o jej funkcjonalności. Taka przestrzeń do przygotowywania potraw jest bowiem niezmiernie ważna. Wykonany może być z różnych materiałów, jednak bezsprzecznie prym wiodą blaty drewniane, które wyróżniają się wyjątkową estetyką i są przy tym ekologiczne. Nic więc dziwnego, że zawojowały współczesne kuchnie. Jak odpowiednio dbać o drewniany blat, aby jak najdłużej zachował wyjątkowy wygląd?

 

 

 

Blaty drewniane i ich rodzaje

 

 

Drewniany blat to marzenie wielu osób, zwłaszcza że doskonale komponuje się z tak modną ostatnio bielą. Wykonany może być z wielu rodzajów drewna. W sklepach znajdziemy najczęściej gotowe blaty z dębu, buku oraz sosny. Zdarza się także, że do dyspozycji mamy inne gatunki drzew, jak chociażby orzech, brzozę, wiąz, a nawet bambus. Wygodnym rozwiązaniem jest ich wymiarowe dopasowanie do mebli z oferty danego sklepu. Zamówienie ich na wymiar może jednak okazać się bardzo kosztowne, dlatego wiele osób udaje się bezpośrednio do stolarza. Do wyboru są przeważnie dwa rodzaje wykończenia: olej i lakier. Są one specjalnie dopasowane do wykończenia blatów, gdyż w przyszłości będą miały kontakt z żywnością. Wykonane z drewna dębowego lub bukowego, starannie wykończone to blaty drewniane dostępne w ofercie BelMeb, polecane do kuchni każdego domu.

 

 

 

 

Kuchnia to miejsce, gdzie codziennie dochodzi do licznych zabrudzeń. Podczas gotowania nietrudno o bałagan, należy jednak pamiętać że drewno łatwo nasiąka wodą, dlatego wszelkiego rodzaju zalania należy od razu usuwać. Można to zrobić przy pomocy suchej szmatki. Czyszczenie blatu najlepiej ograniczyć do zwilżonej wodą gąbki z niewielką ilością mydła. Dobrym sposobem będzie również użycie płynu do mycia naczyń lub ekologicznych środków o właściwościach antybakteryjnych. Warto wybierać preparaty o łagodnym działaniu nie tylko ze względu na drewno, ale i fakt, że blat jest powierzchnią dopuszczoną do kontaktu z żywnością. Jeśli na blacie pojawi się pleśń, to można się jej pozbyć za pomocą nafty. Wystarczy przygotować kawałek waty, który delikatnie maczamy w nafcie, a następnie przecieramy w miejscu, w którym występuje plama.

 

 

Konserwacja blatu z drewna

 

Kuchenny blat wykonany z drewna wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Proste zabiegi podkreślą jego walory estetyczne i ochronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Jak zatem należy pielęgnować blaty drewniane? Wiele zależy od jego rodzaju. Jeśli mamy do czynienia z blatem zaimpregnowanym lakierem, to po upływie kilku lat, gdy pojawią się pewne ubytki, należy zeszliwość lakier i położyć go na nowo. W przypadku blatu olejowanego zaleca się przeprowadzać konserwację punktową, jedynie w tych miejscach, które uległy zużyciu. Najczęściej będą to okolice zlewu bądź płyty kuchennej, na które trzeba będzie nanieść warstwę wosku lub oleju. Ponadto raz w roku warto pokryć woskiem całą powierzchnię blatu. Powierzchnie, które są widocznie zniszczone dobrze będzie przeszlifować. W tym celu należy zdjąć mechanicznie wierzchnią warstwę i wykonać ponownie zabieg olejowania blatu.

 

 

 

 

Drewniany blat prezentuje się wyjątkowo w każdej kuchni, wymaga jednak od nas pewnych działań, które pozwolą zachować jego dobry wygląd. Zanim więc zdecydujemy się na jego zastosowanie w naszej kuchni, poznajmy zasady jego pielęgnacji i konserwacji.

 

 

 

Strona korzysta z plików cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze przeglądanie witryny oznacza zgodę na ich zapis i wykorzystanie. Więcej informacji czytaj tutaj.