Kuba

Jak urządzić kuchnie

  • Posted 8 lat ago
  • Uncategorized

Mając dobrze zaaranżowaną kuchnię, bez trudu przygotujemy posiłki, pomieścimy zastawę stołową oraz inne kuchenne wyposażenie. Choć nie ma jednego, uniwersalnego wzoru na wykreowanie idealnego pomieszczenia, możemy jednak posiłkować się ogólnie przyjętymi zasadami, które w ogromnej mierze wpływają na funkcjonalny i praktyczny charakter jej wykorzystania. Pewne założenia należy wdrażać już na etapie projektowania.

Zasada trójkąta

Projektanci i dekoratorzy wnętrz chętnie sięgają po zasadę trójkąta, która mówi, że jego wierzchołkami powinny być podstawowe elementy wyposażenia pomieszczenia. Chodzi oczywiście o lodówkę, kuchenkę oraz zlewozmywak. Jego bokami są drogi, którymi na co dzień się poruszamy, aby przygotowywać posiłki. Aby zatem nasza kuchnia charakteryzowała się ergonomiczną przestrzenią, przyjęło się sądzić, że odległości pomiędzy poszczególnymi bokami nie powinny być większe niż 210 cm między zlewozmywakiem a lodówką i kuchenką oraz 270 cm między lodówką i kuchenką.

Jak urządzić kuchnie

Aranżacja przestronnej kuchni

O ile w małych, niejako ciasnych kuchniach może występować wyłącznie jeden trójkąt, tak w dużych, obszernych wnętrzach z powodzeniem możemy kilkukrotnie zastosować wspomnianą wcześniej zasadę. Bardzo przydatnym zabiegiem jest wygospodarowanie miejsca na wyspę kuchenną lub półwysep. Współczesne aranżacje pomieszczeń kuchennych przewidują również możliwość stosowania szaf pełniących rolę spiżarni czy aneksów jadalnianych, oddzielających przestrzeń od przyrządzania posiłków od tej przeznaczonej na relaks. Stosując jednak zasadę trójkąta musimy pamiętać, aby jego boki wyznaczone odpowiednimi urządzeniami nie przecinały się z innymi ścieżkami, utrudniając swobodne przemieszczenia się.

Jak urządzić kuchnie

Blaty kuchenne

Kolejna zasada dotyczy wymiarów blatu roboczego, który nie powinien być mniejszy niż 200 cm. Minimalna wielkość przy kuchence pozwalająca na swobodne odstawienie garnków to z kolei 40 cm. Optymalnie byłoby wygospodarować taką przestrzeń po obu stronach płyty. Wówczas zyskamy większą niezależność przy operowaniu garnkami. Niezbędna jest również przestrzeń przy lodówce, przeznaczona na odstawianie zakupów. Minimalna wielkość głównego blatu roboczego to przestrzeń wynosząca co najmniej 80 cm.

Jak urządzić kuchnie

Zlewozmywak i piekarnik

Współczesna aranżacja kuchni przewiduje obecność zlewozmywaka wraz ze zmywarką do naczyń. Optymalnie, jeśli urządzenie będzie znajdowało się w bliskim sąsiedztwie zlewu, aby przed włożeniem naczyń możliwe było ich swobodne opłukanie. W przypadku małych pomieszczeń, ciekawym rozwiązaniem jest wybór zlewozmywaka wyposażonego w deskę do krojenia, która posłuży jako dodatkowa przestrzeń robocza. 
Osobny montaż piekarnika oraz płyty kuchennej to również często spotykany zabieg stosowany przez projektantów wnętrz. Umieszczenie urządzenia w słupku, na wysokości wzroku niewątpliwie ułatwia jego codzienną obsługę. Z kolei miejsce pod płytą kuchenną możemy przeznaczyć na szuflady mieszczące wiele codziennych akcesoriów.

Jak urządzić kuchnie

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany dzięki uprzejmości firmy Lazienkawsieci.pl specjalizującej się w dostarczaniu wyposażenia łazienek oraz mebli łazienkowych.

© All rights reserved. Created with Voxel

  • Home
  • Explore
  • Places
  • Events
  • Jobs
  • Communities
  • People
  • Login
  • Sign up
  • Privacy Policy
  • Terms and conditions