Czym jest tarcica sucha?

 

 

Produkty z drewna wykorzystywane są w budownictwie od dawna. Stanowią one główny materiał konstrukcyjny mebli, schodów, parkietów czy stolarki okiennej. Jednym z głównych surowców wykorzystywanych w branży drzewnej jest tarcica. Sprawdź, czym jest tarcica i w jaki sposób może zostać wykorzystana.

  • Tarcica to produkt otrzymywany na skutek rozpiłowywania podłużnego drewna.
  • Tarcice mogą być dzielone ze względu na stopień obróbki
  • Produkt może pochodzić z różnego drewna.
  • Kluczowe jest odpowiednie suszenie i przechowywanie tarcicy drzewnej.

 

Producent Tarcicy jest niezbędny w przemyśle budowlanym oraz meblarskim. Surowiec ten powstaje przez rozpiłowywanie podłużnego drewna okrągłego. Zazwyczaj proces ten przeprowadzany jest w tartakach. Zaawansowane fabryki optymalizują proces produkcji, co sprawia, że odsetek marnowanego surowca jest minimalny.

 

W Polsce podział tarcic może być prowadzony ze względu na jej grubość i przekrój poprzeczny. Tarcica może być nieobrzynana, która ma obrobione dwie powierzchnie boczne, a jej krawędzie boczne nie były poddane obróbce. Może być to również tarcica obrzynana, która ma obrobione cztery płaszczyzny oraz krawędzie czoła.

 

 

 

Sucha tarcica dębowa, czy też wyprodukowana z innego drewna. Może być dzielona ze względu na wymiar. Możemy znaleźć deski, bale, listwy, łaty, krawędziaki oraz belki. Różnią się one grubością i szerokością.

 

Sama tarcica może być wyprodukowana z różnych gatunków drewna. W sklepach i hurtowaniach jest sucha tarcica dębowa, brzozowa, świerkowa, bukowa czy sosnowa. Warto sprawdzić przed zakupem, z jakiego drewna najlepiej korzystać w naszym przypadku, gdyż tarcica liściasta wykorzystywana jest głównie w przemyśle stolarskim i meblarskim, a iglasta w produkcji podłóg, drzwi czy okien.

 

Wyprodukowana tarcica musi zostać dobrze wysuszona zanim będzie mogła zostać przekazana do sprzedaży. Odpowiedni proces suszenia sprawia, że drewno nabiera odporności na czynniki zewnętrzne, maleje jej wilgotność oraz zwiększa się jej twardość. Dzięki temu nabiera ona właściwości, które są zbliżone do finalnego produktu.

 

tarcica liściasta z dęba

Ważne jest również przechowywanie tarcicy. Aby zachowana została właściwość, odporność na czynniki atmosferyczne i kształt drewna, tarcica musi być przechowywana na wolnym powietrzu, złożona na tzw. Sztaplach czyli deskach o grubości 25mm. Może być również złożona w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu. Wadliwe przechowywanie sprawia, że produkt nie będzie nadawał się do sprzedaży. Składowanie musi również odbywać się w odpowiedniej temperaturze, która nie może być zbyt niska.

 

 

Aby nasz portal mógł działać prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych   (więcej)

 

Jeżeli nie wyrażasz zgody, proszę opuść tę stronę.

 

RODO

Regulamin
Polityka Cookies