Kuba

Kuchnia gastronomiczna - którą wybrać?

  • Posted 4 lata ago
  • Uncategorized

Żadna restauracja nie jest w stanie obyć się ba kuchni fazowej lub elektrycznej. To podstawa obróbki termicznej w lokalach gastronomicznych, serce produkcji, od którego w dużej mierze zależy nie tylko tempo wydawania posiłków, ale i ich jakość.
 

  1. Podział kuchni gastronomicznych
  2. Jaką kuchnię wybrać?
     

 

Podział kuchni gastronomicznych

Na rynku znaleźć można obecnie cztery podstawowe rodzaje kuchni gastronomicznych:
 

  • kuchnia z palnikami gazowymi, które kuszą przede wszystkim tanią eksploatacją; do wyboru są kuchnia dwu-, cztero- lub sześciopalnikowe, choć spotkać można także kuchnie z 12 palnikami. Warto pamiętać, że tego typu kuchni nie można jednak postawić w dowolnym miejscu. Powinna być ona ustawiona nie mniej niż pięćdziesiąt centymetrów od okna, w pomieszczeniu niezbędna jest wentylacja grawitacyjna, a instalacji może dokonać jedynie osoba ze specjalnym certyfikatem. W innym przypadku właściciela lokalu mogą czekać poważne problemy.
     
  • kuchnia z polami żeliwnymi – mniej popularna, choć bardzo prosta konstrukcja polegająca na rozgrzaniu elementów żeliwnych zamontowanymi od spodu palnikami gazowymi. Rozgrzana płyta oddaje ciepło bezpośrednio do naczynia. Jest to kuchnia bardzo wytrzymała o znacznej pojemności cieplnej.  
     
  • kuchnia ceramiczna, której podstawowym elementem grzejnym jest grzałka elektryczna, które nagrzewa płytę ceramiczną z ustawionymi na niej naczyniami; to jedno z najezpieczniejszcych rozwiązań, łatwo także o utrzymanie jej czystości. Niestety kuchnie tego typu dość wolno się nagrzewają i trudno w nich uzyskać temperaturę taką, jak w kuchniach gazowych. Potrzebne są do niej także specjalne naczynia
     
  • kuchnia indukcyjna – temperatura wytwarza się w wyniku działania pola magnetycznego, które następnie oddziałuje na dno naczynia, odgrzewając je. Jest to rozwiązanie bardziej energooszczędne niż kuchnia ceramiczna. Ponadto, kuchenki indukcyjne natychmiast stygną po wyłączeniu sprzętu. Łatwo się je czyścić. Minusem, podobnie jak w kuchniach ceramicznych, jest konieczność zakupu specjalnych garnków oraz ograniczona odporność na uszkodzenia mechaniczne.

 

Jaką kuchnię wybrać?

Wybierając kuchnię gastronomiczną przede wszystkim należy wziąć pod uwagę własne potrzeby – ilość palników, ich moc. W kuchni ogromne znaczenie ma to, jak szybko można przygotować posiłki, więc tempo nagrzewania się pól oraz maksymalna temperatura, jaką można uzyskać, będą miały ogromne znaczenie dla wyboru sprzętu. Oczywiście trzeba także wziąć pod uwagę koszty związane z mediami. Nie bez powodu nadal jednymi z najchętniej wybieranych kuchni są modele gazowe, np. te oferowane przez Stalgast. Zapewniają one maksymalną wydajność, przy znacznie niższych kosztach mediów. Zakup płyty ceramicznej i indukcyjnej wraz ze specjalnymi naczyniami to nie tylko jednorazowy wydatek, lecz także wyższe koszty utrzymania kuchni. Rozwiązania tego typu sprawdzają się natomiast w lokalach z otwartą kuchnią.

© All rights reserved. Created with Voxel

  • Home
  • Explore
  • Places
  • Events
  • Jobs
  • Communities
  • People
  • Login
  • Sign up
  • Privacy Policy
  • Terms and conditions