Kuba

Płyta żeliwna – nieodzowny element w trakcie sezonu grillowego

  • Posted 4 lata ago
  • Uncategorized

Lato tuż za rogiem. Kiedy temperatury na zewnątrz są wyższe, coraz więcej osób decyduje się na robienie grilla w swoim ogrodzie lub na działce. Przygotowania do sezonu grillowego idą jak co roku pełną parą. W trakcie nich warto pomyśleć o dodatkowych akcesoriach, takich jak płyta żeliwna. Sprawdzamy, dlaczego jest tak często polecana i jak o nią dbać.

  1. Czym jest płyta żeliwna?
  2. Rodzaje płyt żeliwnych
  3. Pielęgnacja płyt

 

Czym jest płyta żeliwna?

Po zakupieniu grilla gazowego możemy go udoskonalać o nowe akcesoria, które sprawią, że grillowanie będzie jeszcze bardziej atrakcyjne. Należy do nich między innymi płyta żeliwna. Naczynie niesie ze sobą wiele zalet i jest wykorzystywane nie tylko w obróbce profesjonalnej, ale także na domowych grillach.

Płyta żeliwna jest wykonana z żeliwa oraz ze stopu stali z takimi pierwiastkami jak fosfor, mangan oraz węgiel. Dzięki temu doskonale przewodzi ciepło i równomiernie ogrzewa całą powierzchnię. Nie musimy się zatem zastanawiać, w którym miejscu jest najwyższa temperatura. Ponadto dzięki dodatkowym powłokom jedzenie w trakcie obróbki nie przywiera tak łatwo, a samą płytę możemy bez problemu wyczyścić.

Rodzaje płyt żeliwnych

Akcesoria do grilla to nie tylko płyty żeliwne, ale także patelnie, które są dodatkowo wzbogacone uchwyty, dzięki którym możemy nimi jeszcze łatwiej operować. Zarówno patelnie, jak i płyty, mogą zostać zastosowane nie tylko w przypadku grilla gazowego, ale także w piekarnikach, czy na płytach indukcyjnych, gazowych i elektrycznych.

Dokonując ich zakupu, możemy wybrać także rodzaj powierzchni. Nasza płyta może być gładka lub ryflowana. Płaska powierzchnia jest idealnym rozwiązaniem, aby ułatwić czyszczenie płyty. Z kolei modele ryflowane służą do odprowadzania tłuszczu z obrabianego jedzenia, aby zachować jego soczystość. Zarówna płaska płyta żeliwna, jak i ryflowana jest dostępna na stronie: https://keffner.pl/pl/c/Plyty-i-patelnie-zeliwne/13.

Pielęgnacja płyt

Żeby płyty na grilla służyły nam jak najdłużej, musimy o nie zadbać. Pomimo że nie nadają się do mycia w zmywarkach, wciąż możemy bez trudu usunąć z nich zabrudzenia. W tym celu warto je namoczyć w wodzie, a po kilku minutach wyczyść powierzchnię za pomocą szpatułki.

Po jej wysuszeniu możemy dokonać tak zwanego sezonowania płyty. W tym celu umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym na 230 lub 260 stopni Celsjusza. Następnie wcieramy neutralny olej lub tłuszcz, po czym zbieramy jego nadmiar. Płyta żeliwna powinna na spokojnie ostygnąć, pozostawiona w piekarniku lub na palniku.

Dzięki płycie nasze grillowanie będzie jeszcze przyjemniejsze oraz łatwiejsze. Obróbka jedzenia na dodatkowej powierzchni zapewni szybsze przygotowanie dodatkowej porcji. Dzięki zaś specjalnym wypustkom na powierzchni uzyskamy satysfakcjonujący ślad przypieczenia.

© All rights reserved. Created with Voxel

  • Home
  • Explore
  • Places
  • Events
  • Jobs
  • Communities
  • People
  • Login
  • Sign up
  • Privacy Policy
  • Terms and conditions